Näin syöt terveellisesti gluteenittomasti ilman suolistovaivoja! - IBS-valmennus (2024)

Gezond glutenvrij eten zonder darmklachten doe je zo! - PDS coaching (1)

Terveellinen gluteeniton syöminen voi olla haaste. Gluteenittomat tuotteet sisältävät usein paljon suolaa, E-numeroita, sokeria ja vähän kuitua. Lisäksi ne on monissa tapauksissa valmistettu valkoisista jauhoista ja siksi vähemmän ravitsevia. Ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) herkkyys gluteenille on yleisempää. Tämä tekee sinusta alttiimman suolistovaivoille, jos syöt gluteenia. Gluteenin vähentäminen riittää monille ihmisille, joilla on IBS. Keliakiassa (gluteeni-intoleranssi) tulee välttää edes gluteenijäämiä, koska ne voivat vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa. BlogissaKeliakia ja gluteeniherkkyys lue lisää tästä. Gluteenittomat tuotteet eivät aina ole terveellisiä ja voivat myös aiheuttaa suolistovaivoja, jos niitä käytetään runsaasti. Tee siksi tietoinen valinta, mitkä gluteenittomat tuotteet valitset. Tämä blogi auttaa sinua syömään monipuolisemmin ja terveellisemmin gluteenittoman ruokavalion avulla.

Gluteenittomat viljat ja korvikkeet

Gluteenia sisältävää vehnää käytetään usein elintarvikkeiden valmistuksessa. Onneksi on monia muita viljoja, jotka eivät sisällä gluteenia. Tattari, kvinoa, hirssi, durra, amarantti ja teff ovat gluteenittomia. Haluatko tietää, miten keitetään näiden jyvien kanssa? KatsoreseptisivuIBS-valmennuksesta. Kaurapuuro itsessään ei sisällä gluteenia, mutta saattaa sisältää jäämiä gluteenista johtuen muiden viljojen saastumisesta. Kun kehosi reagoi gluteenijäämiin, on parasta ostaa gluteenitonta kaurapuuroa.

Terveellistä gluteenitonta ruokaa oikeilla jyvillä

Nykyään supermarketista löytyy monia vaihtoehtoja gluteenipitoisille tuotteille. Schär-brändillä on laaja valikoima. Huomaa: Schär-tuotteet sisältävät usein lisättyä sokeria tai paljon suolaa. Thekääreet Schäriltäovat sokerittomia. Lisäksi maissi on hyvä vehnän korvike. Niin on myösAlbert Heijnin gluteeniton couscousperustuen maissiin. Tämä couscous-variantti sisältää kuitenkin jonkin verran vähemmän kuitua ja proteiinia. Riisiä ei pidetä gluteenipitoisena viljana ja voit syödä sitä turvallisesti. Valitse mieluiten ruskea riisi tai ruskea riisi, koska se sisältää enemmän kuitua kuin valkoinen riisi.

Terveellisiä ja vastuullisia gluteenittomia välipaloja

Aina silloin tällöin tekee mieli syödä jotain herkullista. Kulholuonnonlastut/tortilla lastutajoissa on hyvä ja myös gluteeniton. Haluaisitko mieluummin jotain makeaa?Tumma suklaa 85% kaakaollaon yleensä hyvin siedetty. Syö näitä tuotteita kohtuudella. Jos tarvitset jotain makeaa, voit myös valita sellaisenlaakerinlehtiilman sokeria. Herkullisen itse tekeminen on tietysti parasta ja usein paljon maukkaampaa. Katso reseptit inspiraation saamiseksisorbetiumia,eiermuffin,porkkanakakku sisäänporkkanakakkumuffinit appelsiinin kanssa. Lisäksi välipalat, kuten välipalavihannekset, kulhollinen punaisia ​​hedelmiä ja suolattomia pähkinöitä, ovat terveellinen vaihtoehto.

Terveellistä gluteenitonta ruokaa oikeilla leivillä ja leipätuotteilla

Vaikka Schär on tunnetuin gluteeniton merkki, on parempi välttää tämän merkin leipää.YamLeipä on ravitsevaa, mutta sisältää lisättyä sokeria. Voit tehdä gluteenittoman leivän helposti itseAdamin broodmix.Sinun tarvitsee vain lisätä vesi, antaa kohota ja laittaa uuniin. Lisäksi tämä leipä on myös vähän hiilihydraattia. Mutta älä rajoita leipää, jossa on vain jyviä. Tattarijauhopohjainen banaanileipä ilman lisättyä sokeria on terveellistä ja myös erittäin maukasta. Entä bataatista tai kurpitsasta tehdyt voileivät mantelijauholla? Se maistuu hyvältä ja makealta ja antaa sinulle monipuolisen ruokavalion!

Ravitsevia gluteenittomia keksejä

Sinulla on myös gluteenittomia keksejä kaikenmuotoisina ja -kokoisina. Keksien haittana on, että ne eivät usein kyllästy. Kun kaipaat keksejä, nappaa sellainen, jossa on runsaasti siemeniä, esimPellavansiemenkeksejä Smaakilta,Raakoja krakkaussiementen ytimiä, sukunimiAlbert Heijnin oma tuotemerkkitai alkaenEkoplaza. Vaikka maissi- ja riisikakut eivät sisällä gluteenia, nämä tuotteet eivät ole erityisen ravitsevia. Saadaksesi kuidut,linssi vohveleitatai ruskeat riisivohvelit ovat hyvä vaihtoehto. Juomaksi voit valita myös kurkkua tai pippuria ja lisätä sen päälle agluteenitonta kurpitsalevitettä.

Gluteeniton vs. vähägluteenista pastaa

Kun ostat gluteenitonta pastaa, varmista, että valitset ruskean lajikkeen. Löydät nämä Ekoplazasta. Lisäksi palkokasveista valmistettua pastaa on laajalti saatavilla. Linssi-, kikherne- ja hernepastaa löytyy useista supermarketeista. Valitettavasti tuoreet lajikkeet sisältävät usein jäämiä gluteenista, eikä niitä voida käyttää keliakian kanssa. Onneksi on olemassa myös palkokasveista valmistettuja pastoja, jotka ovat täysin gluteenittomia, nimittäinBonduelle,Albert Heijn -talobrändi jaEkoplaza.

Terveellinen gluteeniton ruoka vihanneksista tehdyllä pastalla

Saatavilla on myös valikoima kasviksista valmistettuja pastaa. Löydät sen Albert Heijnin tuoreruokakäytävästäkurpitsan lasagnelevyjäsisäänkesäkurpitsaspagettilöytää sellaisia, jotka ovat täysin gluteenittomia. Valmiita kasvispohjaisia ​​pizzapohjia on parempi olla käyttämättä, koska ne on osittain valmistettu vehnästä. Pizzapohja kannattaa tehdä itse parsakaalista tai kukkakaalista cashewpähkinöiden ja parmesanjuuston kera. Haluatko vielä valmiin pizzan? Valitse sittengluteeniton pizza Dr. Oetker. IBS-potilaat sietävät usein puolet pizzasta hyvin. Täydennä tätä annoksella vihanneksia, jotta voit nauttia siitä ilman valituksia.

Gluteenittomat kastikkeet

Gluteenia löytyy kaikenlaisista tuotteista; jopa tuotteissa, joissa et sitä odota. Kastikkeet ovat esimerkki tästä. Joskus ne eivät sisällä gluteenia sisältäviä jyviä, mutta niissä on jäämiä gluteenista. Lisäksi valmiit kastikkeet sisältävät myös paljon sokeria, suolaa ja E-numeroita. Nämä puolestaan ​​voivat aiheuttaa suolistovaivoja. On myös useita kastikkeita, jotka ovat gluteenittomia ilman lisättyä sokeria. Esimerkkejä tästä ovat:majoneesi,makea chili makkarasisäängluteeniton soijakastike. Älä kuitenkaan ota liikaa tämäntyyppisiä tuotteita. Huomaa: makea chilikastike sisältää sipulia ja valkosipulia, mikä laukaisee monia IBS-potilaita. Kastikkeet on turvallisinta tehdä itse. Näin voit annostella yrtit ja ainekset itse. Majoneesi on helppo valmistaa itse, samoin kuin jogurttikastikkeet ja dipit. Kokeile myös paprikoista, punajuurista, pinaatista tai kurpitsasta valmistettua kastiketta tomaattikastikkeen sijaan.

Gluteeniton ja vähähiilihydraattinen

Monet ihmiset, joilla on IBS, voivat paremmin, jos he vähentävät hiilihydraattien määrää ruokavaliossaan. Tämä on sokerin ja tärkkelyksen yhteisnimi. Hiilihydraatteja löytyy viljatuotteista, maidosta, pähkinöistä, siemenistä, hedelmistä, virvoitusjuomista, alkoholista ja joistakin vihanneksista. Jos kehosi ei siedä monia hiilihydraatteja, se on vaihtoehtosyö vähähiilihydraattista. Adam's Brotin gluteenittoman ja vähähiilihydraattisen leivän lisäksiRaakoja keksejä siemenillä ja ytimillähyvä vaihtoehto. Vihanneksista, kukkakaalista tai parsakaaliriisistä valmistetut pastat ovat myös vähähiilihydraattisia ja gluteenittomia. Sekä peruna että bataatti sisältävät runsaasti hiilihydraatteja. Älä siis ota tästä liikaa. Palsternakka, selleri ja kyssäkaali ovat hyviä perunan korvikkeita, koska ne sisältävät vähemmän hiilihydraatteja. Näistä vihanneksista voidaan valmistaa myös sose, muhennos ja perunoita.

Terveellinen gluteeniton syöminen vähähiilihydraattisilla tuotteilla

Gluteenittomasta ruoasta on tullut erittäin suosittua viime aikoina. Älä kuitenkaan yksinkertaisesti syö gluteenitonta, jos se ei ole lääketieteellistä tarvetta, kuten keliakiaa. Gluteenia sisältäviä viljoja sisältävät tuotteet, kuten täysjyväleipä ja spelttipasta sopivat terveelliseen ruokavalioon. Ne sisältävät tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos elimistö sietää vähän gluteenia, on parasta syödä tuotteita, jotka sisältävät pienen määrän gluteenia. Näin onzadencrackers on TastyBasicshyvä monille IBS-potilaille. Nämä ovat erittäin ravitsevia, koska ne sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua. Voit tarvittaessa vaihtaa ne gluteenittomien kekseiden kanssa. Onko sinulla kysyttävää gluteenittomasta ruoasta? Kerro meille alla.

Lisää blogeja terveellisestä gluteenittomasta syömisestä:

  • Keliakia, gluteeniherkkyys ja IBS, mitkä ovat erot?
  • Onko FODMAP-ruokavalio gluteeniton? Eroavaisuudet!
  • Mikä ruokavalio sopii IBS:n ​​ja suolistovaivojen hoitoon?
  • FODMAP-ruokavalio ei aina ole tehokas IBS- ja suolistovaivojen hoidossa
  • Hyvä vähähiilihydraattinen ruokavalio suolistolle?
Näin syöt terveellisesti gluteenittomasti ilman suolistovaivoja! - IBS-valmennus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5494

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.