Karriär i fokus: Hur man blir en hälsosköterska (2024)

Det är lätt att inse vikten av att behandla sjukdomar och hjälpa skadade och sjuka att återhämta sig. I tider av folkhälsokriser, när vårdgivare finner sig överbelastade och underförsörjda, är det akuta behovet av att fokusera på sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande ännu tydligare.

USA spenderar mer än 80 % av sina sjukvårdsdollar på kroniska tillstånd. Men enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan de flesta av dessa tillstånd förebyggas med hälsosam kost, fysisk aktivitet och regelbundna hälsoundersökningar. Samtidigt som man söker sätt att effektivt behandla kroniska hälsoproblem, överväger folkhälsosynen också hur folkhälsopersonal kan forma sjukvården för att hindra människor från att bli sjuka i första hand.

Folkhälsovårdspraktik

Folkhälsovårdare arbetar för att de friska ska hålla sig bra och att de sjuka återhämtar sig. American Public Health Association definierar folkhälsovård som "praktiken att främja och skydda befolkningens hälsa med hjälp av kunskap från omvårdnad, social- och folkhälsovetenskap."

Fältets tvärvetenskapliga karaktär kräver att hälsosköterskor har medicinsk kompetens och erfarenhet samt bakgrund inom sociologi, offentlig politik, miljövetenskap och andra discipliner. Sådan kunskap gör det möjligt för sjuksköterskor för folkhälsovården att engagera sig i opinionsbildning, planering och policyutveckling som tar itu med social rättvisa och skapar större tillgång till hälsovård av hög kvalitet för alla, men särskilt för de mest marginaliserade i samhället.

Mot bakgrund av krympande budgetar som tilldelas folkhälsofrågor måste utövare av hälsosköterskor skapa nya sätt att svara på akuta hälsoutmaningar som opioidkrisen, sjukdomsutbrott som covid-19 och effekterna av människohandel som kräver traumainformerade vård.

Roll och ansvar

Vad är en hälsosköterska och vem är väl lämpad för jobbet? Genom att förstå folkhälsovårdens natur, såväl som genom att undersöka utmaningarna och möjligheterna med arbetet, kan blivande folkhälsovårdare bättre avgöra om de vill utöva arbete inom fältet.

Folkhälsovård kännetecknas av nyckelmetoder, enligt American Public Health Association. Dessa metoder inkluderar:

  • Fokusera på en hel befolknings hälsobehov (vilket innebär att ta itu med ojämlikheter i hälsa och överväga behov som är specifika för undergrupper av den större befolkningen)
  • Att använda ett heltäckande och systematiskt tillvägagångssätt för att bedöma en befolknings hälsa
  • Att ta itu med hur sociala och ekonomiska omständigheter påverkar ett samhälles hälsa
  • Fokus på primära förebyggande hälsoåtgärder som vaccinationer, insatser som tar itu med riskbeteenden och ansträngningar för att förbjuda ämnen som är kända för att orsaka negativa hälsoeffekter
  • Tillämpa insatser över hela linjen så att familjer, individer och samhällen gynnas

Folkhälsovårdare arbetar i olika miljöer, och deras uppgifter och ansvar varierar också. Medan legitimerade sjuksköterskor kan praktisera på en enda plats, kan hälsovårdare lätt upptäcka att deras jobb tar dem från lokala sjukhus till kommunala center och statliga myndigheter. Arbetsbeskrivningar beror ofta på det specifika hälsoämne som en sjuksköterska är involverad i.

Vanligtvis utvecklar dessa sjuksköterskor program som skapar medvetenhet och ökar kunskapen om fysiska och psykiska hälsoproblem. Dessa program betonar förebyggande av sjukdomar och hälsofrämjande. Folkhälsovård innebär uppsökande och samarbete med skolor, läkare och samhällsorganisationer, vilket kräver en kunskapsbas som omfattar klinisk medicin, folkhälsofrågor och samhällsvetenskaper som sociologi och psykologi.

Den uppsökande och samordning som utförs av hälsosköterskor gör det möjligt för dem att samla in viktig information om individer, familjer eller grupper av människor och avgöra vem som har hälsoriskfaktorer som behöver uppmärksammas. Dessutom övervakar utövare av hälsosköterskor hälsa och sjukdomstrender inom ett samhälle. Data de samlar in håller dem informerade om de mest akuta hälsoproblemen och vägleder vilka program de utvecklar och hur.

Vissa aktiviteter för utövare av hälsosköterskor inkluderar:

  • Att hålla presentationer och tillhandahålla utbildningsmaterial
  • Lära patienter om deras hälsa och administrera vård
  • Förbinda patienter med lämpliga stödtjänster och ge remisser
  • Besöka patienter i deras samhällen eller hem och göra bedömningar
  • Föra detaljerade register över deras interaktioner

För att lyckas inom folkhälsovård måste utövare övervinna många hinder. Att hjälpa individer, familjer och samhällen som står inför allvarliga hälsoutmaningar ställer stora känslomässiga krav på folkhälsoläkare. Dessutom innebär många roller som sjuksköterska inom folkhälsovården stora fysiska krav, inklusive långa arbetstimmar och betydande resor.

Trots sådana utmaningar uttrycker många utövare av hälsosköterskor stor tillfredsställelse över att veta hur mycket de har hjälpt människor i nöd. Utan tvekan måste folkhälsovårdare ha uthållighet, tålamod och uppfinningsrikedom, men deras hårda arbete tillåter dem att spela en avgörande roll i att forma folkhälsan och förbättra människors liv.

Utbildningskrav

Folkhälsovårdens krävande arbete kräver varierade kompetenser och expertkunskaper inom flera discipliner. De som är intresserade av att lära sig hur man blir en hälsosköterska bör överväga den bästa utbildningsvägen för att få de nödvändiga färdigheterna och expertis.

Steg ett: Få en kandidatexamen i omvårdnad

Alla offentliga hälsosköterskor måste vara legitimerade sjuksköterskor (RNs). Ett första steg för att bli en RN är att slu*tföra ett Bachelor of Science in Nursing (BSN)-program som är ackrediterat av Accreditation Commission for Education in Nursing (ACEN) eller Commission on Collegiate Nursing Education (CCNE).

BSN-grader erbjuder kritisk kunskap inom anatomi, fysiologi och biologi. Deras läroplaner täcker ämnen som behövs för kliniskt arbete som hälsobedömning och akutvård. Dessutom lär sig eleverna om folkhälsofrågor och odlar de viktiga kritiska tänkande och kommunikationsförmåga som folkhälsovårdare använder dagligen. RNs som har en Associate of Science in Nursing kan bedriva RN-till-BSN-program för att få den nödvändiga graden.

Steg två: Skaffa en sjuksköterskelicens

Med ett BSN i handen är blivande sjuksköterskor berättigade att bli RNs genom att erhålla statligt utfärdade licenser. Licenser utfärdas till sjuksköterskeutexaminerade som klarar National Council Licensure Examination for Registered Nurses (NCLEX-RN). Olika delstater kan ha olika ytterligare krav utöver provet, till exempel att göra en bakgrundskontroll. RNs kan också söka specialitet licenser inom områden som pediatrik eller mental hälsa, bland många andra.

Steg tre: Få en magisterexamen i omvårdnad

En Master of Science in Nursing (MSN) är minimikravet för att bli sjuksköterska. Vissa MSN-program erbjuder olika koncentrationer som administration och ledarskap eller familjeskötare.

MSN-grader fördjupar sjuksköterskors kunskap om ämnen som tas upp i BSN-program och låter eleverna fokusera på folkhälsoämnen som primärvård för kvinnor och barn. De inkluderar också praktik som ger studenterna praktisk erfarenhet under direkt handledning.

Kärnkompetenser inom folkhälsovård

Utbildning och erfarenhet hjälper folkhälsovårdare att utveckla kärnkompetenser inom folkhälsovårdens primära områden. När hälsosköterskor tar på sig ledarroller skiftar de kompetenser som krävs för att slu*tföra sitt arbete i varje primärområde. Att förstå de kompetenser som behövs inom olika områden och på olika nivåer i en organisation är nyckeln till att avancera en karriär inom folkhälsovård.

Quad Council Coalition of Public Health Nursing (QCC) – en samling organisationer som arbetar med utbildning, praktik, ledarskap och forskning inom hälsovård – definierar tre kompetensnivåer för sjuksköterskor i folkhälsovården. Dessa nivåer överensstämmer med de roller sjuksköterskor har i en organisation och i vilken utsträckning de tjänar i tillsynspositioner. Dessa nivåer hjälper till att klargöra vilka kompetenser folkhälsovårdare behöver utifrån de roller de har.

Nivå ett-kompetenser

Dessa gäller allmänna hälsosköterskor som inte har tillsynsroller som arbetar i samhället, statliga eller lokala folkhälsoorganisationer; genomföra kliniska aktiviteter och hembesök; och leverera befolkningsbaserade tjänster, såsom förebyggande och interventionsdriven vård. De inkluderar:

  • Arbeta direkt med högriskpopulationer
  • Genomföra hälsofrämjande program
  • Samla in grundläggande data och analysera den
  • Genomföra fältarbete
  • Planeringsprogram
  • Genomföra uppsökande

Nivå två kompetenser

Dessa gäller folkhälsovårdare i chefsbefattningar som genomför samhälls- och befolkningsbaserade program och ansvarar för deras tillsyn, samt för tillsynen av kliniska tjänster och hembesök. De inkluderar:

  • Utföra och övervaka personliga, familje- och befolkningsbaserade hälsoprogram
  • Budgetering
  • Bygga och hantera gemenskapsrelationer
  • Ta fram arbetsplaner och tidslinjer
  • Ge rekommendationer om policyer

Nivå tre kompetenser

Dessa gäller hälsosköterskor i ledande befattningar och verkställande roller, som fungerar i de högsta befattningarna inom hälso- och sjukvårdsorganisationer. De inkluderar:

  • Leda organisatorisk verksamhet
  • Administrera program
  • Handledningsprogram
  • Att sätta strategiska organisatoriska mål

Övergripande kärnfunktioner

QCC identifierar också kärnfunktionerna för folkhälsan. Dessa väsentliga kompetenser bör hjälpa till att "vägleda och revolutionera praktik, utbildning, forskning och politik på alla nivåer."

Folkhälsans kärnfunktioner inkluderar:

  • bedömning: Undersöka hälsoproblem och fastställa vilka faktorer, medicinska och icke-medicinska, som påverkar dessa hälsoproblem
  • Policyutveckling: Förespråka nödvändiga resurser, prioritera och ta itu med hälsofrågor och skapa policyer som tar itu med akuta hälsofrågor
  • Försäkran: Hantera resurser; köra program som tar itu med hälsoproblem; bedöma effektiviteten av insatser; och utbilda samhällen om hälsofrågor, deras potentiella inverkan och tillgängliga resurser för att hantera dem

Certifieringskrav

Certifieringar kan hjälpa sjuksköterskor att visa sina kunskaper om bästa praxis och evidensbaserad vård inom omvårdnad. Detta gör det möjligt för sjuksköterskor att få erkännande för sina förmågor, visa sin hängivenhet för omvårdnad och i sin tur främja sina karriärer.

För närvarande finns det ingen certifiering som är specifik för folkhälsovård på generalistnivå, enligt American Association of Colleges of Nursing. Däremot kan sjuksköterskor som har erhållit ett BSN och har minst fem års erfarenhet av folkhälsovård få en Certification in Public Health (CPH) från Statens folkhälsogranskare genom att klara CPH-provet. Folkhälsovårdare som får en CPH visar ett engagemang för tillväxt och utbildning. Förberedelser för CPH-provet kan också hjälpa sjuksköterskor att lära sig uppdaterad information om framväxande folkhälsofrågor.

De folkhälsovårdscertifieringar som finns tillgängliga på mer avancerade nivåer inkluderar:

  • Certifiering av klinisk sjuksköterska inom folkhälsovård (PHCNS-BC): Denna certifiering, utfärdad av American Nurses Credentialing Center, kräver att sjuksköterskor har ett MSN och klarar ett visst prov. För att upprätthålla certifieringen måste sjuksköterskorna spåra deras professionella utvecklingstimmar och omcertifiera vart femte år.
  • Advanced Public Health Nursing Certification (APHNC): Denna certifiering, också utfärdad av ANCC, är endast tillgänglig för förnyelse. Förnyelse kräver slu*tförandet av 75 timmars fortbildning tillsammans med andra demonstrationer av utveckling inom folkhälsoområdet.

Sjuksköterskor som har tagit en Master of Science in Nursing (MSN) från en skola som erbjuder sjuksköterskekoncentrationer kvalificerar sig för certifiering av ANCC eller American Academy of Nurse Practitioners (AANP) i olika NP-specialiteter, inklusive familjehälsa och psykiatrisk/mental hälsa.

Lön och karriärutsikter

Som avancerade sjuksköterskor har sjuksköterskor inom folkhälsovården större inkomstmöjligheter än många andra tjänster inom omvårdnad. U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) rapporterar att sjuksköterskor tjänar en årlig medianlön på $107 030. Men BLS tillhandahåller inte data som är specifika för utövare av hälsosköterskor.

Enligt ZipRecruiter kan lönen för den offentliga hälsosköterskan vara något lägre än den totala medianlönen för sjuksköterskorna. Deras data från april 2020 fann medianinkomsten på 89 201 USD per år. PayScale-data som är specifik för hälsosköterskor visar att lönerna ökar stadigt med många års erfarenhet. Placeringen av en position kan också inkludera en lön. PayScale-data från februari 2020 tyder på att positioner i Los Angeles och Sacramento, Kalifornien, kan betala betydligt mer än de i Indianapolis, Indiana och Atlanta, Georgia.

Området sjuksköterskor, som inkluderar de som är specialiserade på folkhälsa, har vuxit avsevärt de senaste åren. American Association of Nurse Practitioners rapporterar att mellan 2007 och 2019 ökade antalet sjuksköterskor från 120 000 till 270 000. Behovet av dessa avancerade sjuksköterskor kommer att fortsätta att växa enligt BLS, som projicerar en imponerande ökning på 26 % på arbetsmarknaden till 2028.

Sjukvårdsbranschens fokus på förebyggande vård kan delvis förklara detta växande behov av hälsovårdare. En övergripande ökning av behovet av sjukvårdstjänster på grund av en åldrande befolkning bidrar också till efterfrågan, enligt BLS.

Hur folkhälsovårdare förbereder samhällen för hälsokriser

Inför covid-19-pandemin har nationens ögon börjat fokusera mer samlat på behovet av robusta svar på folkhälsokriser. Medan många hyllar de osjälviska bidragen från så många vårdpersonal och söker information från expertepidemiologer och virologer, undrar de också hur landet kommer att förbereda sig i framtiden.

Nyckeln till att avvärja katastrofer och rädda liv i tider av folkhälsokriser är nödberedskap. Enligt CDC innebär beredskap för folkhälsan att förbereda sig för, reagera på och återhämta sig från en kris.

Vilken är folkhälsovårdarens roll i akutberedskapen? Under nödsituationer fungerar folkhälsovårdare som mellanhänder som hjälper statliga myndigheter att formulera och genomföra planer för att reagera på, mildra och förebygga smittsamma sjukdomar och andra hot mot hälsa och välbefinnande i deras samhällen.

Eftersom folkhälsovård ofta innebär att planera mot och reagera på sjukdomsutbrott, är sjuksköterskor inom området experter på att samarbeta med alla typer av yrkesverksamma både inom och utanför vården. Framgångsrika svar på hälsokriser kräver denna typ av skiktad samordning.

Folkhälsovårdares förståelse för de processer som kan orsaka sjukdomar och epidemiologi, i kombination med deras kunskaper om bedömning av samhället, kan också visa sig vara avgörande.

Följande kompetenser inom hälsosköterskor spelar en viktig roll för att hantera hälsokriser:

  • Sjukdomsövervakning
  • Accelererade behovsbedömningar
  • Utbilda allmänheten
  • Forskning
  • Samarbete
  • Uppsökande och remiss
  • Behandling

Folkhälsovårdare har grundläggande utbildning och erfarenhet inom vart och ett av dessa områden. Detta gör det möjligt för dem att aktivt delta i viktig prekrisplanering, leverera hälsovårdstjänster under en kris och hjälpa till att utvärdera en kris efter att den har passerat. Några av de förebyggande åtgärder som utövare av hälsosköterskor genomför inkluderar vaccinationer, tester och sårbarhetsbedömningar. Dessutom, medan samhällen återhämtar sig från hälsokriser, kan utövare av hälsosköterskor förespråka samhällsmedlemmar och hjälpa till att driva på för policyer som bäst skyddar folkhälsan framöver.

Förbereder för sjuksköterskeledarroller inom folkhälsan

De färdigheter och kunskaper som krävs av en hälsosköterska är omfattande och varierande. Men med avancerad utbildning och engagemang på fältet kan blivande hälsosköterskor spela ledande roller i allt från att svara på folkhälsokriser till att utveckla interventionsprogram som tar itu med undvikbara kroniska sjukdomar.

Avancerade examen i omvårdnad kan förbereda sjuksköterskor inom folkhälsovården genom att utbilda dem inom kärnområden som är relevanta för deras arbete. Program engagerar studenterna i en omfattande studie av befolkningens hälsovård, primärvård, forskning och avancerad hälsobedömning. De ger också eleverna möjlighet till praktisk tillämpning av klassrumsmaterial under ledning av skickliga experter.

Inspirerad att ta itu med hälsofrågor och se till att även de mest utsatta samhällena har tillgång till sjukvård och tjänster av hög kvalitet? Utforska hur AdventHealth University Online ärCivilingenjör i omvårdnadexamen förbereder sjuksköterskeledare för att förbättra samhällens hälsa och svara på landets största hälsoutmaningar.

Källor:

American Association of Colleges of Nursing, certifiering för folkhälsovård

American Association of Nurse Practitioners, Nurse Practitioner (NP)-certifiering: Erkänn din utbildning, färdigheter och professionella expertis

American Association of Nurse Practitioners, "Nurse Practitioner-rollen växer till mer än 270 000"

American Nurses Association, "American Nurses Association vidtar åtgärder på kritiska folkhälsofrågor"

American Nurses Association, Public Health Nursing

American Nurses Credentialing Center, "Advanced Public Health Nursing Certification (PHNA-BC)"

American Nurses Credentialing Center, våra certifieringar

American Nurses Credentialing Center, Public/Community Health Clinical Nurse Specialist Certification (PHCNS-BC)

American Public Health Association, "Definitionen och praktiken av folkhälsovård"

American Public Health Association, Public Health Nursing

AMN Healthcare Education Services, "Är du redo? Förstå katastrofberedskap”

California Board of Registered Nursing, Advanced Practice and Public Health Nurse Certification

Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion (NCCDPHP)

Centers for Disease Control and Prevention, NCHHSTP Social Determinants of Health

Centers for Disease Control and Prevention, "Public Health Emergency Response Guide for State, Local and Tribal Public Health DirectorsVersion 2.0"

Daglig sjuksköterska, "4 anledningar till att folkhälsovård är ett utmärkt karriärval"

Daglig sjuksköterska, hälsosköterska i folk- och samhällsvård

Statens folkhälsogranskare, legitimerande folkhälsoledare

Folkhälsogranskare, varför certifieras?

PayScale, genomsnittlig folkhälsovårdares timlön

Löneskala, lön för certifiering: Folkhälsovårdare (PHN)

STAT, "Förebyggande insatser kan avvärja många kroniska och dyra tillstånd. Så varför investerar vi inte i dem?”

Trust for America's Health, "A Funding Crisis for Public Health and Safety: State-by-State Public Health Funding and Key Health Facts, 2017"

U.S. Bureau of Labor Statistics Occupational Outlook Handbook, Nurse Anesthetists, Nurse Barnwives och Nurse Practitioners

U.S. Bureau of Labor Statistics Occupational Outlook Handbook, Registrerade sjuksköterskor

ZipRecruiter, Public Health Nurse Practitioner Lön

Karriär i fokus: Hur man blir en hälsosköterska (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6549

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.