Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (2024)

Ett tal är antingen formellt eller informellt. Det betyder att det antingen kan vara ett formellt tilltal som levereras till en publik eller den dagliga användningen av grammatik och ord för att kommunicera. Det enda syftet med något av dessa tal är att förmedla ett budskap tillräckligt bra för att framkalla önskat svar från din publik. Genom historien har människor över hela världen på ett smart sätt inspirerat världsomfattande revolutioner enbart genom talets kraft. Sedan dess har många verktyg och tekniker för tal utvecklats för att säkerställa att vi använder denna kraft till maximal kapacitet.

40 inspirerande citat

40 inspirerande citat

De två breda klassificeringarna av händelser vi använder tal kallas formella händelser och informella händelser. Därför måste talaren, beroende på typen av publik, situationen, budskapet, tonen och miljön, bestämma om de ska ta upp ett formellt tal eller ett informellt tal.Att räkna ut var du använder vilken typ av tal är den viktigaste aspekten av att vara en bra kommunikatör.

Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (1)

Formella tal

Vad är formella tal?

Formella tal hålls när du talar till en stor publik som du inte känner personligen. Det här är professionella evenemang där du förväntas göra ett gott intryck på publiken. Dessa händelser är ofta allvarliga och prydliga. Dessa händelser kräver därför en liknande respektabel ton i språk och tal.

Till exempel, när du är på en anställningsintervju, pratar med en auktoritetsperson, håller en föreläsning, håller en presentation, ger en pitch, motiverar publiken, håller ett affärsevenemang etc., måste du se till att du talar formellt.

Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (2)

Vad gör ett tal formellt?

Formella tal kallas också orationer. De används i situationer som är mer "seriösa." De projicerar en specifik ton och specifika egenskaper. Några grundläggande verktyg och attribut för formella tal är:

Artighet

Tonen i ett formellt tal är alltid artig och respektfull. Eftersom formella tal främst används för att kommunicera med auktoritetspersoner eller främlingar är det viktigt att strukturera dina meningar på lämpligt sätt. Användningen av civiliserade ord, lämplig grammatik, fullständiga meningar och förbättrat ordförråd upprätthåller dekoren av ett formellt tal.

Objektivitet

En formell kommunikationsstil tar vanligtvis inga ställningstaganden. Meningen uttalas med en passiv röst med en minimal användning av personliga pronomen. När vi undviker att använda personliga pronomen som 'jag', 'vi' och 'du' förändras poängens väsen från att vara en åsikt till ett faktum. Därför låter innehållet i ditt tal mer objektivt än subjektivt.

Effektivitet

Ett formellt tal är mer effektivt än ett informellt tal eftersom det består av längre meningar och tydliga, icke-vardagliga fraser. Det är vältalat och uttalen är begripliga och precisa. Dess efterlevnad av det engelska standardspråket gör det begripligt för hela publiken, även de som inte har engelska som modersmål. Det visar sig därför vara extremt effektivt, lämpligt för en arbetsplats eller en företagsmiljö.

Standard engelska språk

Ett formellt tal följer naturligtvis de normer och regler som formellt fastställts av språket. Språk tenderar att ha regionala skillnader och ytterligare lokal slang till dem. Även inom England tenderar brittisk engelska och skotsk engelska att ha olika dialekter och vardagsspråk. Till exempel kanske fraser som "säkert" eller "fungerar som en charm" anses vara normala på din arbetsplats, men du kan inte förvänta dig att en icke-engelsktalande handlare känner till dem. När vi följer standardengelskan som föreskrivs av Oxford kan alla som akademiskt har lärt sig engelska språket förstå vad man försöker säga.

Klarhet

Den generösa användningen av långa meningar, inga sammandragningar, minimala förkortningar, korrekt grammatik, komplex meningsstruktur, tydligt uttal och övergripande objektivitet i informationen ger mycket klarhet i ens tal. Det finns sällan utrymme för tvivel eller missförstånd. Den omfattande användningen av opersonligt och formellt språk framhäver professionalism och gör din information mer trovärdig.

Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (3)

Vad ska du INTE inkludera i ett formellt tal

De uppenbara sätten att skilja mellan ett formellt tal och ett informellt tal bestäms genom elimineringsprocessen. Följande är några saker som du inte bör inkludera i ett formellt tal:

Casual hälsning

Det finns ett antal sätt du kan hälsa på en person. Varje typ av hälsning har formella och informella versioner som du kan använda baserat på hur väl du känner personen och vilken grad av professionalism du måste upprätthålla med den personen. Till exempel,

  • Formell:Hej hur mår du?
  • Informell:Hej .., hur mår du?
  • Formell:Trevligt att träffa dig/ Glad att träffa dig.
  • Informell:Trevligt att se dig.
  • Formell:Hur har du varit?
  • Informell:Det var länge sedan!

Slangar och talspråk

Slangar inkluderar ett språk som är speciellt för en viss grupp, en regional referens eller till och med förbannelseord. Det är extremt viktigt att hålla slangord borta när du håller ett formellt tal. En formell ton föreskriver standard, professionellt engelska språk. Till exempel,

  • Informell:Statistiken säger att stress är anledningen till att den här arbetsplatsen alltid går sönder.
  • Formell:Enligt statistik är stress en av de vanligaste faktorerna som stör effektiviteten och uppmuntrar problem på arbetsplatsen.
  • Informell:Känn dig själv ärligt och tillräckligt bra för att hitta det som stressar dig.
  • Formell:Att vara uppriktig mot oss själva är det mest effektiva sättet att fastställa de utlösare av stress vi upplever.

Sammandragningar

Sammandragande ord och meningar hävdar en informell och avslappnad ton. Om du siktar på att låta professionell och polerad, rekommenderas att undvika sammandragningar. Till exempel,

  • Informell:Jag har fått nog, jag tror inte att jag kommer att låta det här glida nästa gång.
  • Formell:Din gräns har överskridits, Jag tror inte att detta misstag kommer att förbli ostraffat nästa gång.

Personliga pronomen

De huvudsakliga egenskaperna hos ett formellt tal är dess opersonliga karaktär och den exakta, passiva och objektiva leveransen av information. Undvik att använda pronomen helt och hållet när du skriver ett formellt tal. Men om det behövs, försök att använda neutrala pronomen som "ett". Till exempel,

  • Informell:Jag blev orolig när jag fick reda på effekterna av stress.
  • Formell:Effekterna av stress visade sig vara ganska alarmerande.
  • Informell:Du ska inte stressa upp dig över saker du inte kan kontrollera.
  • Formell:Man ska inte stressa över saker utanför ens kontroll.

Dåligt ordförråd

Samla din synonymordbok innan du skriver ditt formella tal eftersom ju bättre ordförråd du har, desto mer formellt låter innehållet i ditt tal. Även om båda dina meningar skulle betyda samma sak, skulle tonen som de levereras i klassificera dem som informella tal eller formella tal. Till exempel,

  • Informell:Han tog tillbaka varan till butiken.
  • Formell:Han lämnade tillbaka varan till butiken.
  • Informell:VD:n för detta företag gav upp sin position eftersom hans psykiska hälsa påverkades.
  • Formell:VD:n för detta företag sa upp sin position på grund av att hans psykiska hälsa äventyras.

Hur bör du strukturera ett formellt tal?

Den grundläggande strukturen för ett formellt tal är inte annorlunda än strukturen för en uppsats. Att organisera ditt tal förbättrar inte bara klarheten i tanken utan förstärker också effektiviteten av ditt innehåll. Ett högtidstal innehåller en inledning, en text och en avslu*tning.

Inledningen

En formell introduktion skapar en respektfull kontakt mellan talaren och lyssnaren. Introduktionen bör vara högst en minut. Det ska låta vördnadsfullt och strikt följa formell engelska. Hur ska du börja ett formellt tal?

Hälsningen

Inledningen av ett formellt tal kan vanligtvis börja med en hälsning. Efter att ha önskat "god morgon" eller "god kväll" beroende på tid på dagen, kan du presentera dig själv ödmjukt. Du kan tacka arrangörerna av evenemanget för att de bjudit in dig att tala eller berömma en senior medlem av evenemanget för att visa respekt.

Erkännande av publiken

Det är artigt att tacka publiken för att de samlades för att höra er. Hälsa dem med ett äkta leende och uttryck vilken ära det är att få tala inför dem i dag. De har trots allt offrat sin dyrbara tid för att vara här idag.

Gör ditt krav

Inledningen är den mest avgörande delen av ditt tal. Nyfikenheten du kan väcka i den här delen avgör hur mycket publik du kommer att behålla under hela ditt tal. Det är oerhört viktigt att du placerar ditt påstående på det mest catchy sättet. Även i ett formellt tal kan du använda citat, retoriska grepp, bilder, häpnadsväckande element, berättelser eller till och med tystnad. Så länge som språket som används är respektfullt, professionellt och följer den formella engelskan, kan det vara en bra inledning för ett formellt tal.

Om du letar efter ennågra kreativa sätt du kan öppna ditt tal,du kan hänvisa till vårt blogginlägg för hjälp!

Kroppen

Kroppen utgör allt du har att säga om påståendet du ställde i inledningen. Det kan ha ytterligare fakta, stödjande argument och andra tidsmässiga sätt att organisera din information. De tidsmässiga sätten att organisera information kan vara:

  1. Orsak-verkan relationi dåtid, nutid eller framtida tid
  2. Effekt-orsak relationvilket i princip är att invertera det och belysa effekterna innan du anger hur de uppnås.
  3. Jämför och kontrastdina enheter.
  4. Berättadina ämnen som en berättelse genom att organisera flödet av talet genom att hitta relation och gemensam relevans mellan två ämnen.
  5. Dela upp en stor del information irubriker och underrubrikerär också ett bra aktuellt sätt att organisera din information formellt.

slu*tsatsen

Hur avslu*tar man ett formellt tal? slu*tsatsen följer den övergång som lagts fast av organet. De två huvudsakliga syftena med en slu*tsats är att sammanfatta idéerna med talet och ge en avslu*tning. slu*tsatsen av ett formellt tal kan inkludera:

  1. En sammanfattning av talet.
  2. Ett "Now-What?"-uttalande som förtydligar talets takeaway för publiken.
  3. Ett citat.
  4. En referens tillbaka till inledningen av talet.
  5. En öppen fråga att fundera över.

Om den sista raden i ditt tal är lika viktig som introduktionssegmentet där du gör påståendet. Tyngden och effekten av den sista meningen avgör hur minnesvärt ditt tal skulle bli.Om du inte känner för att tappa mikrofonen efter den sista meningen i ditt tal, kanske det inte är så uppseendeväckande och effektfullt som det helst borde vara.

Om du är ute efter att söka mer råd omhur du kan strukturera dina formella tal mer professionellt, se till att läsa våra riktlinjer.

Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (4)

Informella tal

Informella tal är avslappnade och avslappnade. De görs medan du pratar med vänner, kollegor eller personer du personligen känner. Det finns inga hårda och snabba regler när du håller ett informellt tal annat än att på något sätt förmedla det budskap du vill förmedla.

Vad gör ett tal informellt?

Informella tal utstrålar en mycket behaglig och avslappnad energi. De är vänligare än formella tal och de bär ofta personligheten hos den person som tilltalar dem. Några egenskaper som kan hjälpa dig att identifiera informella tal är:

Lättsam

Eftersom tillfälliga tal inte kräver en mycket strikt förberedelse som formella tal, är de ofta lättsamma. Informella tal hålls sporadiskt och är för det mesta off the record. Graden av lätthet informella tal bär kan skilja sig från person till person med tanke på hur extroverta de är, eller hur bekväma de är med publiken.

Färgrik

Informella tal låter färgglatt. I den meningen ges talaren friheten att uttrycka sig som de verkligen är. De har inte en monoton ton som formella tal. Talaren kan lägga till sin egen slang, fraser de normalt använder, sin personlighet, sina dialekter och i allmänhet göra talet så underhållande och roligt som de vill.

Humoristisk

Informella tal ger dig den konstnärliga och komiska friheten att framföra ditt budskap. Medan formella tal vanligtvis håller sig till striktheten att låta "seriösa" och "professionella", är informella tal som avslappnade och njutbara samtal.

Enkel

Du pratar normalt inte i komplexa meningsstrukturer eller använder vokabulär dramatiskt. Likaså är informella tal ofta enkla och okomplicerade. De använder korta meningar och termer och referenser från det dagliga livet. Du kan använda ord och fraser som "det är knepigt", "var inte salt", "bruh", "Jag skakade", "Ingen mössa" osv.

Vänlig

Informellt tal används i det dagliga livet. Till skillnad från andra språk tenderar de flesta engelsktalande att prata informellt med främlingar på gatan. Även om de är vänliga, kanske de inte nödvändigtvis är artiga om lyssnaren inte kan tolka tonen i ditt tal.

Eftersom informella tal oftare används i vardagen har de egentligen ingen struktur. De kräver ingen inledning, en kropp eller en avslu*tning. Förutomouttalade regler för utbyte av trevligheter och artighet, du behöver inte "förbereda" något formellt,ha bara tanken på vad du vill säga.

Några exempel på informella tal skulle vara:

  • En bästa mans tal för sin brors bröllop:I det här exemplet är tillfället riktigt informellt. Talaren är bland vänner och familj och talar om sin bror och sin nya fru. Den är rolig och innehåller även en dikt för att förmedla budskapet!
  • Ett valedictorian-tal för klassen 2010:I det här exemplet, medan tillfället är formellt, har talaren mycket skickligt lagt till en subtil informell ton samtidigt som den har bibehållit den kollektiva artiga strukturen. Han ramade in alla inre skämt på ett sätt som alla kunde förstå. Det var överlag självsäkert, humoristiskt, genialiskt och ett bra valedictorian-tal.
Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (5)

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan formella och informella tal?

Följande tabell belyser de viktigaste skillnaderna mellan formella och informella tal, och sammanfattar alla dess egenskaper.

Formellt talInformellt tal
Dess ton är allvarlig.Dess ton är avslappnad.
Det låter artigt.Det låter vänligt.
När den överanvänds kan den framstå som kall och avlägsen.När den överanvänds kan den framstå som fräsch och oförskämd.
Meningsstrukturerna är komplexa.Meningsstrukturerna är enkla.
Ett omfattande ordförråd används.Enkla ord och allmänt ordförråd används.
Pronomen undviks eller neutraliseras. För t.ex. 'ett'.Personliga pronomen används expansivt.
Slang och vardagsspråk används inte.Slang och vardagsspråk kan användas.
Innehållet som delas är opersonligt och objektivt.Innehållet som delas uttrycker ens personlighet och är ofta subjektivt.
Följer reglerna för standard engelska.Behöver inte strikt följa reglerna för standard engelska.
Följ en introduktion-kropp-slu*tstruktur.Behöver inte följa någon betongkonstruktion.

Fallstudie: En säljpresentation

Låt oss studera ett tillämpat exempel på formella och informella tal. Ovanstående video är ett försäljningsargument för elbilar. Det finns två karaktärer i den här videon, som var och en används i informellt tal respektive formellt tal. Låt oss analysera båda deras tal för att förstå hur du kan implementera de två stilarna i din kommunikation.

Informellt tal

Den första mannen använder en informell stil av tal. Han inleder sitt tal med att säga: ”Mine damer och herrar, elbilar. De är helt gay." Naturligtvis, i en arbetsmiljö där formella toner förväntas, gjorde det inledande uttalandet alla mötesmedlemmar bedövade.De tyckte att hans tal var respektlöst och alla ansikten runt om i rummet var antingen chockade, förbryllade eller ogillande.Den avslappnade tonen kunde lätt ha befunnits stötande under förevändning av hom*ofobi. Han säger också saker som "rock-and-roll-ness", "bilens sexighet", "den här modellen tog mer oskulder än Francis Albert Sinatra", vilket kan framstå som ganska kontroversiellt i ett formellt affärsmöte. Så småningom lyckades det informella och trubbiga tillvägagångssättet för säljaren. Men chanserna att det lyckas är dystra och du kan bara bli åsidosatt när som helst. Att använda en formell ton är därför ett säkrare alternativ.

Formellt tal

Den andra mannen i filmen, kallad Nicholas, tar över och sammanfattar tonhöjden med formellt tal. Han använder uttalanden som "Vi tror att vi kan producera tekniken för att integrera en elektrisk motor i din nuvarande modell." Han sa exakt samma sak som den första mannen försökte kommunicera men på ett mycket mer elegant sätt.Istället för att kalla det "sexigt" eller "rock-and-roll", hänvisar han till dess egenskaper som "uppmuntrande" och "aggressivt",göra upplevelsen "visceral" och behålla ett manligt retroelement i bilen än att få den att se "gay" ut.

Detta exempel som skiljer formellt tal med informellt tal ger dig förhoppningsvis en grundlig uppfattning om vad de är. Men när ska du använda formellt tal? Och när ska man hålla ett informellt tal?

Ska du använda formellt tal eller informellt tal?

Att veta vilket tal som är bäst lämpat för den givna situationen beror alltid påsammanhang.Du bör vara tillräckligt intelligent för att kunna känna igen situationer som kräver en formell ton och situationer som kan hanteras slentrianmässigt.

I allmänhet hålls informella tal vid bröllop samtidigt som man skålar eller på födelsedagar för att uttrycka kärlek etc. Formella tal hålls i professionella miljöer, arbetsplatser, utbildningsinstitutioner, samtal med myndigheter, anställningsintervjuer, affärsmöten, förhandlingar, äldre eller personer du inte känner.

Men ibland i anställningsintervjuer kan intervjuaren leta efter hur din personlighet är. I sådana här situationer måste du tona ner hur formellt du pratar. Vissa företagskulturer omfamnar en avslappnad och informell ton i sina affärsaffärer medan vissa företag föredrar individer som kan upprätthålla en stark formell och professionell persona.

När du är tveksam till vilket tal du ska använda, håll dig alltid till formellt tal.Medan informellt tal är vänligt, är formellt tal artigt. Det skapar goodwill och trovärdighet. Även om det inte är bra att vara för formell heller. Ordspråk"Hälsningar, låt mig guida dig genom planritningarna för den här byggnaden så att du enkelt kan navigera på kontoret."är rent ut sagt absurt och dumt. Att vara för formell kan också uppfattas som kallt, avlägset och ironiskt nog till och med oartigt. Du vill inte vara en robot. Ibland säger man,"God morgon, låt mig ge dig en kontorsvisning."gör precis rätt sak.

För att avslu*ta,

En bra kommunikatör kan inte bara förmedla alla slags budskap till sin publik utan också förmedla sitt budskap till alla typer av publik. Och för att uppnå detta är en bra kommunikatör mästaren på talkonsten såväl som mästaren på att känna publiken och vilken ton de skulle uppskatta.

Formella vs informella tal: En A-Z-guide - frenetiskt talande (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5663

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.