Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (2024)

Kämpar du för att skriva en ordentlig informationsartikel?

Du är verkligen inte den enda. Många författare tycker att det är utmanande att följa riktlinjerna för informationsskrivande och slå rätt ton.

Den här artikeln kommer att lära dig exakt vad en informativ artikel är och hur man skriver en utmärkt utan några svårigheter.

Avslöjande: Dessa recensioner stöds av läsare. Vi kan tjäna en liten provision om du köper något via vår sida.Läs mer

Gör skrivandet roligt igen

Ställ in och glöm dina skrivkonventioner genom att springaGrammatiskti bakgrunden.Spara 20% med vår exklusiva länk.

Grammarly Premium genomgångsvideo

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (1)

GrammatisktBästa All-Around

$11,66/mån – före rabatt

FÖRDELAR
  • 86% av 86% noggrannhet
  • 16+ miljarder databas
  • 150k+ ord gräns
  • 5 enheter gräns
  • Inkluderar plagiat
  • 1 timmes svar
NACKDELAR
  • Stöder endast engelska
  • Dyrt utan vår länk

SPARA 20% PÅ GRAMMATIK

Vad är informationsskrivande?

Informationsskrivande är en typ av skrivande med det primära syftet att informera en läsare om en händelse, person etc.

Det är baserat på fakta och involverar inte fiktion. Det är vanligtvis inriktat på att tillhandahålla information om sociala evenemang eller den naturliga världen. Men artiklar som berättar en historia eller argumenterar är också en typ av informationsskrivande.

Vilka typer av skrivande har informativt skrivande?

Faktum är att informationsskrivande täcker ett mycket brett spektrum av skrifttyper. När allt kommer omkring, som nämnts ovan, är informationsskrivning inget annat än att ge läsarna verklig och sann information på ett exakt, kortfattat och lättfattligt sätt. Det finns olika skrivstycken som involverar detta.

Du kanske skriver en informativ text för en onlineblogg, en informativ uppsats för akademiskt syfte, en informativ berättelse för en tidningskolumn, eller så kanske du skapar en lektion att lära ut till elever.

Informationsskrivande är en hörnsten i facklitteraturskrivande, och det involverar vanligtvis alltid ett sammanhängande avhandlingsuttalande. Expository bitar, som något en journalist eller whistleblower kan skriva, är ett annat bra exempel.

Grammarly'sTondetekteringsfunktionen kan hjälpa dig att se skillnaden mellan de två.

Varför är informationsskrivande viktigt?

Nyheterna är ett typiskt exempel på informationsartiklar. Människor behöver det för att vara medvetna om världsfrågor.

Därför är informationsartiklar en av de mest kritiska typerna av skriftligt innehåll, oavsett om det är online eller i tryckt form. Visste du att 2018 var söndagstidningsupplagan i USA 30,8 miljoner? Även om många väljer digitala medier är denna siffra fortfarande hög.

Exempel på informationsskrivande

Tidningsartiklar är de vanligaste exemplen på informationsskrivande. Alla tidningsartiklar är dock inte likadana. Det finns flera olika strukturer som en författare kan använda. Här är tre exempel som du kan ladda upp i dinfavoritskrivapp: en orsak/verkan artikel, en beskrivning, en process/sekvens artikel.

Orsak/verkan artikel

När de beskriver en händelse använder många författare denna struktur. Ibland är det nödvändigt att inte bara förse läsaren med fakta utan också att förklara varför något hände.

Beroende på författarens ämne och personliga preferenser presenterar dessa artiklar ibland orsaker först och tar sedan upp konsekvenserna senare. I andra fall börjar de med effekter och går tillbaka för att visa orsakerna till en händelse.

Hur känner man igen den här typen av text? Tiden går inte mellan orsak och verkan. Du kan också hitta några av följande signalord: orsak, verkan, därför att, följaktligen, på grund av, som ett resultat, etc.

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (2)

Beskrivning

Som du kan gissa från namnet är den här typen av informationsartikels mål att beskriva människor, platser, föremål eller händelser.

Det som är intressant med den här typen av skrivande är att författare använder alla de fem sinnena i sina beskrivningar. Användningen av många adjektiv och adverb är också typiskt för beskrivande informationsskrivande. Dessa artiklar är utmärkta för att bredda ditt ordförråd och öva på användningen av olika litterära anordningar, såsom metaforer eller överdrifter.

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (3)

Bearbeta eller sekvensera artiklar

Den här typen av informativa artiklar är utbredda på webben. Den ger läsaren information om hur man gör något. Det finns gott om steg-för-steg-tutorials som är utmärkta exempel på processskrivning.

Om du till exempel vill veta hur du installerar en viss app på din telefon, hittar du svaret i en sekvensartikel. Recept är också typiska sekvensinformationsartiklar. Många av dessa texter har rubriker som börjar med "Hur gör man."

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (4)

Användningsfall för informativt skrivande

Så här ser dessa beskrivna exempel ut i praktiken.

1. Dettaartikelär ett exempel på orsak/verkan informationsskrivande. Artikeln förklarar varför vissa människor blir sjuka hela tiden, medan andra stannar kvargod hälsa. Det finns ingen kronologisk ordning här. Huvudfokus ligger på förklaringen av orsakerna till varför något händer och de effekter de orsakar.

Det finns gott om signalord som också är bevis på att detta är en orsak/verkan-artikel: ordet ''because'' förekommer fyra gånger, ordet ”orsak” förekommer sex gånger, medan ”effekt” förekommer sju gånger i hela texten. .

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (5)

(Bildkälla)

Artikeln förklarar varför vissa människor blir sjuka hela tiden, medan andra håller sig vid god hälsa. Det finns ingen kronologisk ordning här. Huvudfokus ligger på förklaringen av orsakerna till varför något händer och de effekter de orsakar.

Det finns gott om signalord som också är bevis på att detta är en orsak/verkan-artikel: ordet ''because'' förekommer fyra gånger, ordet ”orsak” förekommer sex gånger, medan ”effekt” förekommer sju gånger i hela texten. .

2. Som vi redan har sagt är beskrivningar av människor en typ av informationsskrivande. Speciellt när vi pratar om biografier finns det massor av ny information du kan få när du läser en beskrivning av en persons liv från tidig barndom till deras död.

Stephen Hawkings biografi är ett utmärkt exempel på en beskrivande informationsartikel. Det ger oss en kort introduktion till vem den här forskaren var och beskriver sedan hans liv från födseln, inklusive hans prestationer och publicerade arbete.

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (6)

3. Instruktionsartiklar är mycket populära online, och de är en typ av processinformativ skrivning. Dessa ger läsaren information men i form av steg. Det är därför dessa artiklar också kallas sekvensskrivning.

Som vi nämnde tillhör recept denna kategori eftersom de beskriver en process steg för steg. Till exempel listar receptet nedan alla nödvändiga ingredienser för att göra lasagne. Den delar sedan upp processen i fyra steg.

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (7)

Hur man skriver en informationsartikel: En steg-för-steg-genomgång

Det här avsnittet ger dig en snabb steg-för-steg-guide om hur du skriver en informativ artikel på egen hand.

  1. Välj ett ämne. Välj något du redan är kunnig om.
  2. Välj vilken typ av informativ artikel du vill skriva.
  3. Gör grundlig research. Hitta pålitliga resurser, såsom officiella webbplatser för olika institutioner, för att säkerställa att alla fakta du kommer att använda i artikeln är korrekta.
  4. Se till att din artikel har en tydlig struktur: inledning, kropp, slu*tsats.
  5. Skriv korta, koncisa meningar. Dela upp långa stycken i mindre så att din artikel är läsbar online.
  6. Glöm inte att använda de nödvändiga signalorden.
  7. Ge endast relevant information relaterad till ditt ämne. Vid korrekturläsning, radera allt som kan verka överflödigt.
  8. Korrekturläs din artikel, eller ännu bättre, använd ett verktyg för att kontrollera grammatiken, stavningen och stilen i ditt informationsskrivande. Se också till att ditt verk är unikt och att du har listat alla källor.

Vanliga frågor om informativt skrivande

Hur börjar man informationsskrivande?

Beroende på ditt ämne finns det flera intressanta sätt att starta en informativ text. Du kan till exempel börja med en fråga – Visste du att...? eller: Har du någonsin...? Om du skriver om ett seriöst ämne kan du börja med en enkel definition.

Vilka är andra informationstextstrukturer?

I den här artikeln har vi nämnt tre av dem - orsak/verkan, beskrivning och sekvens. De andra två typerna av informationsskrivande strukturer är jämför/kontrast och problem/lösning. Jämför/kontrast-artikeln beskrev två saker, händelser etc. och listar deras likheter och skillnader. En artikel om problem/lösning fokuserar på att definiera ett problem och erbjuda en lösning för det.

Vad är informativ affärsskrivning?

Det är en viss typ av skriftlig kommunikation som fungerar som en referens för ett företags specifika aspekter. Annorlundaaffärsdokumenttillhör den här kategorin, men innehållet är inte övertygande. Informationsmässigt affärsskrivande behöver inte uppmana läsaren att vidta åtgärder, men det behöver innehålla mycket bakgrundsinformation för läsarna att ta hänsyn till.

Hur skriver man en reklamartikel?

I vissa aspekter är informations- och reklamartiklar liknande. Men reklamskrivande har försäljning som det primära målet. I reklamskrivande hittar du säljtips, olika övertygande taktiker och manipulationer. Informationsartiklar innehåller inte dessa funktioner. Deras enda fokus är att tillhandahålla väl undersökt information och utbilda läsaren.

Håll dina läsare uppdaterade

Informationsskrivande är en väsentlig del av allt skrivande som publiceras på webben. Nästan alla läser nyheterna, och vi skulle inte veta vad som händer i världen utan sådana informativa artiklar.

Förutom tidningsartiklar finns det biografier, tutorials och andra artiklar som ger värdefull information för läsaren.

Förhoppningsvis har den här genomgången hjälpt dig att förstå vad informationsskrivande är och var du kan tillämpa det i ditt företag.

Vilken artikeltyp du än väljer, se till att du bara använder pålitliga resurser för att kontrollera fakta. Det hjälper dig att etablera dig som en auktoritet inom det område du väljer att skriva om.

Kom ihåg att oavsett vilken typ av skrivande du skriver måste en informationsskrivande vara korrekt, väl undersökt och rakt på sak. Det här är saker som andraklassare lär sig, så om du inte har det här låst än, kanske du vill ta en skrivworkshop för att fräscha upp dina kunskaper.

Allt du behöver veta om informationsskrivande - kodlöst (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6351

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.